| En
 

Για σένα που το ψάρεμα με ψαροτούφεκο είναι τρόπος ζωής - ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ...Μην ψαρέψεις με ψαροτούφεκο αν δεν έχεις εξασφαλίσει τη σχετική Άδεια Αλιείας (Ερασιτεχνική Άδεια Αλιείας με Ψαροτούφεκο) από το Τμήμα Αλιείας. Απαγορεύεται η χρήση ψαροτούφεκου κατά παράβαση των όρων της Άδειας που εξασφάλισες.

Όταν είσαι σε κατάδυση να φέρεις έναν επιπλέοντα σημαντήρα (σημαδούρα), πλαστικό, χρώματος κίτρινου ή πορτοκαλί ή κόκκινου, ο οποίος να φέρει ιστό με κόκκινο σημαιάκι με λευκή διαγώνια γραμμή, ο οποίος πρέπει να είναι ορατός υπό κανονικές συνθήκες από απόσταση τριακοσίων (300) τουλάχιστον μέτρων.

Μήπως πήγες στην περιοχή που θέλεις να ψαρέψεις με το φουσκωτό σου ή το σκάφος σου, και βούτηξες απ’ αυτό; Αν ναι, τότε η παραπάνω σημαία πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο πάνω στο σκάφος σου. Έχε πάντα κατά νου ότι, πρέπει να κινείσαι σε ακτίνα πενήντα (50) μέτρων από τον προαναφερόμενο σημαντήρα ή πλωτό μέσο.

Έδυσε ο ήλιος; Απαγορεύεται να ψαρέψεις με ψαροτούφεκο μέχρι να ανατείλει ξανά. Απαγορεύεται η χρήση ψαροτούφεκου σε συνδυασμό με φωτεινές πηγές, δηλαδή με υποβρύχιο φανάρι.

Υπάρχουν πολλές περιοχές στη θάλασσα που απαγορεύεται η κάθε είδους αλιεία συμπεριλαμβανομένης και της αλιείας με ψαροτούφεκο σύμφωνα με Διατάγματα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Να φροντίζεις να είσαι πάντα ενήμερος για τις περιοχές αυτές από τις επίσημες πηγές ενημέρωσης, όπως ιστοσελίδα Τμήματος Αλιείας & Θαλασσίων Ερευνών. Επίσης η χρήση ψαροτούφεκου απαγορεύεται εντός Λιμενικής υποδομής, όπως Λιμάνια, Μαρίνες, Αλιευτικά Καταφύγια.

Απαγορεύεται η χρήση ψαροτούφεκου πλησίον αλιευτικών εργαλείων. Επίσης απαγορεύεται σε ακτίνα μικρότερη των 100 μέτρων γύρω από τις εγκαταστάσεις εκτροφής ψαριών σε οποιαδήποτε θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Όταν βγεις για ψάρεμα να έχεις πάντα μαζί σου την Άδεια Αλιείας, το Δελτίο Ταυτότητας και να τα παρουσιάζεις για έλεγχο σε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο εφόσον σου ζητηθεί.

Η πώληση και εμπορία ψαριών που αλιεύονται απαγορεύεται.

Απαγορεύεται η αλιεία ιχθύων πέραν των πέντε (5) κιλών ανά εικοσιτετράωρο.

Απαγορεύεται η μεταφορά ψαροτούφεκο σε σκάφος στο οποίο υπάρχει καταδυτική συσκευή πεπιεσμένου αέρα.

Απαγορεύεται η αλιεία με ψαροτούφεκο σε συνδυασμό με οποιασδήποτε μορφής καταδυτική συσκευή παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή.

Η αλιεία ή απόπειρα αλιείας με τη χρήση ψαροτούφεκου εντός περιοχής λουομένων απαγορεύεται.

Μην ψαρεύεις σε περιοχές όπου υπάρχουν:

· Λιμενικά έργα ή ναυτιλιακές σημάνσεις ή σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα αλιείας, καθώς και δίχτυα με εμφανή σήμανση.

· Αγκυροβολημένα πλοία.

· Θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών, δίαυλοι διέλευσης σκαφών σε αγκυροβόλια, καθώς και σε εισόδους- εξόδους λιμανιών ή αγκυροβολίων.

· Πλησίον

Μη χρησιμοποιείς καμάκι, που η εκτοξευτική δύναμή του προέρχεται από την εκπυρσοκρότηση εκρηκτικής ύλης ή άλλου χημικού μείγματος.

Μη χρησιμοποιείς δίχτυα σε συνδυασμό με ψαροτούφεκο.

Ειδοποίησε την πλησιέστερη Λιμενική Αρχή της περιοχής στην οποία πρόκειται να καταδυθείς.

ΜΗΝ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΟΥ.

Κινήσου εκ του ασφαλούς. Απόφευγε παράτολμες και επικίνδυνες ενέργειες όσον αφορά το βάθος, το χρόνο κατάδυσης, τις επικίνδυνες περιοχές/ σπηλιές, τα ρεύματα κ.λπ.

Φρόντισε ώστε ο χρόνος ανάδυσης σου να είναι υπερεπαρκής. Εκτός του βάθους και της κόπωσης, έχε υπόψη σου σε τι δυσχερή κατάσταση μπορεί να επέλθεις εξαιτίας των βαρών που φέρνεις στη μέση σου (εφόσον φοράς βάρη).

Αποφάσισες να βγεις έξω στην ακτή; Πρόσεξε! Αφόπλισε το ψαροτούφεκο!

Είσαι στην ακτή και προετοιμάζεσαι να μπεις στο νερό για να ξεκινήσεις να ψαρεύεις; Μην οπλίσεις από τώρα το ψαροτούφεκο σου! Μία απροσεξία μπορεί να κοστίσει τη ζωή ενός συνανθρώπου σου.

Μην βουτάς μόνος σου! Πάρε μαζί σου και παρέα. Αναλογίσου πόσο σωτήριο μπορεί να είναι αυτό σε μια κατάσταση ανάγκης.

Μη βρίσκεσαι για πολλή ώρα κάτω απ’ το νερό. Μείωσε όσο μπορείς τις κινήσεις σου υποβρυχίως.

Μην ανελκύεις από το βυθό αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας. Αν ανακαλύψεις τίποτα αντικείμενα, ειδοποίησε τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία.

Καλό είναι να εκπαιδευτείς στις πρώτες βοήθειες και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Πρόσεξε! Μην παθιάζεσαι. Η επιδίωξή σου να μην χάσεις κάποιο ψάρι, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία σου έως και, την ίδια σου τη ζωή!

No documents found